...

Kamu Yönetimi Bölümü

Bölümümüz Staj Rehberi ve Fakülte Staj Yönergesi Hk.
20/01/2023

NEVÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Staj Yönergesi için tıklayınız.

T.C.

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

 

 

 KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ

STAJ REHBERİ

 

 

HAZIRLAYAN

KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ BAŞKANLIĞI

 

 

 

NEVŞEHİR-2023

T.C.

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ

İİBF KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ REHBERİ

 

ÖNEMLİ AÇIKLAMA: Staja ilişkin aşağıdaki açıklamalar, NEVÜ İİBF Staj Yönergesine göre yapılmıştır. Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri, aşağıdaki açıklamalarda, “özel sektör” veya “işletme” ibarelerini dikkate almamalıdır. Kamu Yönetimi Bölümü öğrencileri için sadece kamu kurum ve kuruluşlarında yapacakları staj geçerlidir.

  1. 1.     Staj Nedir?

Staj, belirli bir akademik disiplin alanında lisans eğitimi almış olan öğrencilerin, belirli bir süre boyunca bir kamu veya özel kuruluşta “stajyer” unvanı ile bulunması ve söz konusu kurum veya kuruluşun işleyişine ve faaliyetlerine fiilen katılmasını sağlamaktır.

  1. 2.     Staj Dersinin Amacı Nedir?

Kamu yönetimi bölümü öğrencilere öngörülmüş olan staj dersi ile öğrencinin belirli bir süre herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunda bulunarak, söz konusu kamusal örgütün yapı ve işleyişini yakından görmek; lisans eğitimi boyunca kamu yönetimine ilişkin edinmiş olduğu bilgilerin, ilgili kurumlarda nasıl görünür hale geldiğini ve pratiği yakından gözlemlemesi amaçlanmıştır. Diğer bir ifadeyle, teorik bilgilerin uygulamasını, fiilen kendisinin katıldığı bir ortamda deneyimlemeleridir.

  1. 3.     Staja Nasıl Başlanır?

Öğrenci, danışmanının da onayını alarak, staj yapmak istediği kuruma onaylattığı “Staj Başvuru Formu ve Sözleşme Belgesi’ni Bölüm Staj Komisyonuna teslim eder. Kamu Yönetimi Bölümü Staj Komisyonu (Danışman, Bölüm Başkanlığı) tarafından başvurusu uygun bulunan öğrenciler staj yapabilir.

  1. 4.     Hangi Kurum ve Kuruluşlarda Staj Yapılabilir?

 

  • Kamu Yönetimi Bölümü Staj Komisyonu, öğrencilerin istenilen nitelikte staj yeri bulabilmelerini kolaylaştırmak için iş yerleri ile gerekli her türlü temas ve girişimde bulunabilirler.
  • Ancak uygun staj yerlerinin bulunma sorumluluğu tümüyle öğrenciye aittir.
  • Öğrenciler, Bölüm Staj Komisyonu tarafından uygun görülen kamu sektörüne ait kurum ya da kuruluşlarda staj yapabilirler.
  • Öğrenci kendi bulduğu kurum ya da kuruluşta staja başlamadan önce Bölüm Staj Komisyonu'nun ve danışmanının olurunu almak zorundadır. Hiçbir öğrenci kendi girişimiyle bulduğu kamu kurum ya da kuruluşunda Bölüm Staj Komisyonu'nun (Danışmanın, Bölüm Başkanlığının) onayı olmadan staj yapamaz.
  • Kamu yönetimi bölümü öğrencileri, Staj Yönergesine göre, kamu kuruluşlarında veya özel sektöre ait işletmelerde staj yapabilecek olmakla birlikte, aldıkları formasyonları gereği, kamu kurum ve kuruluşlarını tercih etmeleri tavsiye edilir.
  • Öğrenciler, bölüm Staj Komisyonunun uygun gördüğü yurt içinde veya yurt dışındaki herhangi bir kamusal veya özel kuruluşlarda da staj yapabilir.

 

  1. 5.     Staj Ne Zaman Yapılır?

Öğrenciler stajlarını üçüncü sınıf veya sonraki dönemlerin yaz döneminde staj takviminde belirtilen tarih aralığında yapabilirler. Öğrencilerin staj yeri arayış ve başvurularına 3. Sınıf Bahar Dönemi başında başlamaları önerilir.

  1. 6.     Staj Süresi Ne Kadardır?

 

  • Staj süresi 30 (otuz) iş günüdür ve tek seferde yapılır.
  • Normal koşullarda 1 (bir) hafta 5 (beş) iş günü olarak kabul edilmektedir. Cumartesi ve/veya Pazar günleri de çalışılan işletmelerde, bu durumun belgelenmesi halinde, bu yerlerdeki haftalık iş günü esas alınır.
  • Staj, esas olarak eğitim öğretimin fiilen yapılmadığı süreler içinde yapılır. Ancak, en çok 10 (on) AKTS kredilik derse devam zorunluluğu olan öğrenciler bu kuralın dışında tutulur ve stajlarına herhangi bir ayda başlayabilir. Ancak ders saatlerini çalışma saati olarak staj defterlerine işleyemezler. Yaz okulunda ders alan öğrenciler için de bu durum geçerlidir.
  1. 7.     Staja Devam Zorunluluğu Var Mıdır?

Staja devam zorunludur. Geçerli mazeretler nedeniyle devam edilemeyen günler telafi edilmelidir.

  1. 8.     Staja Başlarken Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

 

  • Stajla ilgili evraklar Fakültenin ilgili biriminden veya web sayfasından temin edilir.
  • Staja giden her öğrenci, “Staj Değerlendirme Formu”nu staj yaptığı kurum ya da kuruluştaki birim yetkilisine verir.
  • Eğer öğrenci bir özel sektör kuruluşunda staja başlayacaksa, Staj süresince öğrenci ile özel nitelikli işletme arasında yürürlükteki mevzuata uygun olarak staj koşulları, izin, tarafların görev ve sorumlulukları, ödenecek ücret ve gerekli görülen diğer hususları da içeren bir sözleşme imzalanmak zorundadır.

 

  1. 9.     Staj Dersi İçin Muafiyet Talebinde Bulunulabilir Mi?

Fakülteye dikey ya da yatay geçişle gelen öğrenciler, geldikleri Yükseköğrenim Kurumunda kayıtlı oldukları sürede yaptıkları stajın bir kısmından ya da tamamından muafiyet talebinde bulunabilirler. Bu öğrenciler, bir dilekçeyle Fakülte Öğrenci İşlerine başvurmalıdırlar. İlgili başvuru, Bölüm Staj Komisyonu tarafından değerlendirilip, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

 

10. Staj Süresince Yapılması Gereken İşler Nelerdir?

 

  • Staj süresince yapılan çalışmalar, öğrenci tarafından staj defterine düzenli olarak işlenir.
  • Her öğrenci, staj defterini staj bitiminden sonra takip eden akademik yarıyıl içinde staj komisyonlarınca belirlenen tarihe kadar teslim etmek zorundadır.
  • Staja, Staj Yönergesinde belirlenen süre kadar devam etme zorunluluğu vardır.
  • Sağlık koşulları nedeniyle staja devam edilemez ise bu durum sağlık raporu ile belgelenmeli ve bu belge Staj Komisyonuna ulaştırılmalıdır.

 

11. Staj Süresince Öğrencinin İşyerinde Uyması Gereken Kurallar Nelerdir?

Öğrenciler staj süresince Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine, staj yaptığı kurumun çalışma ilkelerine, iş koşulları, disiplin ve iş güvenliğine ilişkin kurallara ve yasal düzenlemelere uymak zorundadır.

12. İşyerinde Staj Tamamlandıktan Sonra Yapılacak İşlemler Nelerdir?

 

  • Stajını tamamlayan her öğrenci, stajın başında kurumun yetkilisine teslim ettiği Staj Değerlendirme Formunu, staj bitiminde yetkili tarafından doldurulup onaylandıktan sonra, ağzı kapalı ve üzerinde firma kaşesi/mührü olan bir zarf içinde öğrenci tarafından 10 (on) gün içinde ilgili bölüme gönderir.
  • Staj Değerlendirme Formu, ilgili kurum tarafından da gönderilebilir. Bu form, kapalı zarf içinde kurum tarafından gönderilecekse, danışman isminin ve fakülte ve bölüm adının zarf üzerine yazdırılması gerekir.
  • Staj Komisyonu, değerlendirme aşamasında öğrenciden staj çalışmalarının sözlü sunumunu isteyebilir. Komisyon bu görevini, öğrenci ders danışmanına aktarabilir.
  • Staj yapan öğrenci, danışmanının da onayıyla Staj Komisyonunun öngördüğü formatta bir “Staj Raporu” hazırlar.
  • Staj belgelerini, geçerli bir mazereti olmaksızın ilan edilen tarihten sonra teslim eden öğrencilerin stajı kabul edilmez.

 

13. Staj Dersi Ne Zaman Tamamlanmış Olur?

Staj yapan öğrenci, Staj Değerlendirme Formu’nu, Staj Defteri’ni ve Staj Raporu ile varsa diğer belgeleri Kamu Yönetimi Bölümü Staj Komisyonuna ulaştırmakla veya ulaştırılmasını sağlamakla yükümlüdür. Komisyon, tarafına ulaştırılan bu belgeler üzerinden, öğrencinin stajını başarılı veya başarısız olarak değerlendirir. Sonuçlar, öğrencinin Danışman öğretim üyesine, not sisteminde gereğinin yapılması için iletilir.

NEVÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Staj Yönergesi için tıklayınız.