...

Kamu Yönetimi Bölümü

ÖĞRENCİ

DERS MUAFİYETİ VE ÜST SINIFLARDAN DERS ALMA

*AKTS BİLGİ Paketi’nde yer alan ders içerikleri yatay geçişlerde ders muafiyetlerinin belirlenmesinde temel alınmaktadır. Ders muafiyetinin yapılabilmesi için en temel şartlar:

1- Ders içeriklerinin aynı olması,

2-Ders isminin benzer olması (Hukukun Temel Kavramları ve Hukuka Giriş derslerinin içeriklerinin aynı olup sadece isim farkı olması gibi)

3- AKTS’nin aynı veya daha fazla olmasıdır. Örneğin başka bir üniversiteden fakültemize geçecek öğrencilerin almış oldukları Hukuka Giriş dersinin AKTS değeri 3 ise dersi fakültemizde verilen Hukukun Temel Kavramları dersinin AKTS’si 4 olduğu için, kabul edilmemekte ve öğrencimiz bu dersi tekrar almak durumundadır.

*Birinci sınıf öğrencilerimiz üst dönemlerden ders alamaz. Ancak ders muafiyeti sağlanan öğrencilerimizin maksimum alabileceği AKTS sınırına kadar ders saatleri çakışmamak ve bir üst sınıf programı fakültemizde mevcut olmak şartıyla üst dönemlerden ders alabilirler.

*Genel not ortalaması 2.00’nin altında olan öğrenciler üst dönemlerden ders alamazken, genel not ortalaması 2.00’nin üstünde olmakla birlikte alt dönemlerden dersi kalmayan öğrencilerimiz üst dönemlerden ders alabilirler. Ayrıca genel not ortalaması 2.50’nin üzerinde olan öğrenciler en fazla bir sonraki yıldan olmak koşuluyla azami ders yükü olan 45 kredilik derse kayıt yaptırabilirler.

 

PUANLAMA SİSTEMİNE İLİŞKİN BİLGİLER

 

Nevşehir Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 21. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca ‘‘ başarı notu katsayısı, başarı puan ve başarı derecesi’’ nin yeniden belirlenmesinin görüşülmesi Hk. 24.12.2010 tarihli kararında yer alan kararlar:

Çizelge 1. Grup Düzeylerine Göre Harf Notları Dönüşümünde Alınabilecek Harf Notları

d) Harf notlarının sınır değerlerinin tespit edilmesi: Otomasyon yazılımı harf notlarının sınır değerlerini; değerlendirmeye alınan grubun maksimum ham başarı puanını kullanarak aşağıdaki formüllerle hesaplar.

Harf Notu Aralığı

Formül

AA Üst Alt Sınırı

85-(100-MAXHBP)/10

BA Üst Sınırı

85-(100-MAXHBP)/10-0,01

BA Alt Sınırı

75-(100-MAXHBP)/10

BB Üst Sınırı

75-(100-MAXHBP)/10-0,01

BB Alt Sınırı

65-(100-MAXHBP)/10

CB Üst Sınırı

65-(100-MAXHBP)/10-0,01

CB Alt Sınırı

57-(100-MAXHBP)/10

CC Üst Sınırı

57-(100-MAXHBP)/10-0,01

CC Alt Sınırı

50-(100-MAXHBP)/10

DC Üst Sınırı

50-(100-MAXHBP)/10-0,01

DC Alt Sınırı

45-(100-MAXHBP)/10

DD Üst Sınırı

45-(100-MAXHBP)/10-0,01

DD Alt Sınırı

40-(100-MAXHBP)/10

FD Üst Sınırı

40-(100-MAXHBP)/10-0,01

FD Alt Sınırı

30-(100-MAXHBP)/10

FF Üst Sınırı

30-(100-MAXHBP)/10-0,01

FF Alt Sınırı

0

Çizelge 2. Grup Düzeylerine Göre MaxHBP kullanılarak Harf Notları Aralıklarının Hesaplama Formülleri

e) Çizelge 1, Çizelge 2 ve MaxHBP kullanılarak harf notlarının ham başarı puanı cinsinden aralıkları bulunur. Bu aralıklara göre öğrencinin ham başarı puanı hangi aralığa denk geliyorsa ilgili harf notu verilir.  Örnek olarak MaxHBP’nı 88 olan bir grup için harf notlarının başarı puanlarına göre sınır değerleri Çizelge 3’te gösterilmiştir.

 

FF

FD

DD

DC

CC

CB

BB

BA

AA

28,79

38,79

43,79

48,79

55,79

63,79

73,79

83,79

 

0,00

28,80

38,80

43,80

48,80

55,80

63,80

73,80

83,80

Çizelge 3: MaxHBP=88 olan grup için ham harf notlarının ham başarı puanlarına göre aralıkları

            f) Başarı puanları harf notuna dönüştürüldükten sonra grup listesi oluşmakta ve notlarla birlikte gruptaki maksimum ham başarı puanı ve gurup için hesaplanmış DC notu alt sınır değeri not çıktısında yer almalıdır.

 

Başarı Notu

4’lük sistemdeki karşılığı

Başarı Derecesi 

AA

4.00

Üstün Başarı 

BA

3.50

Pekiyi 

BB

3.00

İyi

CB

2.50

Orta-İyi 

CC

2.00

Orta

DC

1.50

Geçer-Orta 

DD

1.00

Geçer

FD

0.50

Zayıf

FF

0.00

Çok Zayıf 

 

AÇIKLAMALAR

*Yarıyıl/yıl içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı % 40, dönem sonu sınavının katkısı ise % 60’tır.

*Yukarıdaki tabloda yer alan AA, BA, BB, CB, CC notları şartsız başarılı; DC ve DD notları ise şartlı başarılı notlardır. Bir döneme ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o dönemde DC ve DD notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, DC+ ve DD+ olarak ifade edilir.

*Üniversitemizde not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi mevcuttur. Bu sistemi çan sistemi olarak kabul etmek doğru değildir. Ancak genel hatlarıyla sınıf ortalaması, ders geçme başarısı ve öğrencinin genel not ortalaması dersi geçip geçemeyeceğini belirleyici unsurlardır.  Ayrıca bütünlemelerde öğrenciler 65’ten aşağı not almaları durumunda dersten kalmaktadır.

ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE!

* Yukarıda Kamu Yönetimi Bölümü hakkında genel hatlarıyla bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ancak ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin yönetmeliklerinin düzenlendiği ilgili linkten daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz: https://www.nevsehir.edu.tr/tr/ogrnc-yonetmelikyonerge

*Üniversitemizin sitesi olan www.nevsehir.edu.tr adresini takip etmelisiniz.   

*Fakültemizin ana sayfası olan www.iibf.nevsehir.edu.tr adresinde yer alan öğrenci kutucuğundan AKADEMİK TAKVİM’i kontrol etmelisiniz.

DERS KAYIT HAFTASI

*Her dönemin başında ders kayıt haftası olmaktadır. Akademik takvimde DERS KAYIT HAFTASI yer almaktadır. Ders kayıt haftasında ÖĞRENCİ İŞLERİ birimimizden aldığınız şifreniz ve öğrenci numaranızla ders kaydınızı online olarak www.ubs.nevsehir.edu.tr adresinden yapmalısınız.

*Siz kaydınızı online olarak gerçekleştirdikten sonra danışman hocanız olarak sınıfınıza atanmış olan Araştırma Görevlisi tarafından ders kaydınızın onaylanıp onaylanmadığını kontrol etmelisiniz. Ubs sistemi üzerinden danışmanınızın mesaj atıp atmadığını kontrol etmeyi de unutmamalısınız.

*Akademik takvimde MAZERET ve EKLE-BIRAK HAFTASI olarak yer alan tarihler vardır. Bu tarihlerde Dekanlık’a mazeretinizi bildiren bir dilekçe vermeniz ve mazeretinizin kabul edilmesi halinde ders kaydınız ders kayıt haftasından sonra da yapılabilmektedir.

*Akademik takvimden derslerinizin ne zaman başlayacağını öğrenmelisiniz. Öğrencilerimizin derslere devam zorunluluğu olduğunu, teorik derslerin %70’i, diğer derslerin ise %80’ine katılmadıkları halde dersten kalacaklarını unutmayınız.

 

SINAV KURALLARI

*Derslerin sınav salonlarının hangileri olacağı internet sistemi üzerinden belirlenir.

*Öğrenci sınava gireceği sınıfı öğrendikten sonra sınav saatinden önce sınav salonuna gelmelidir. Sınav esnasında öğrencinin nereye oturacağı sınav salonunun kapısına asılan listeden kontrol edilmeli ve öğrenci kendisi için belirlenene yere oturmalıdır.

*Sınav salonları sınavdan 10 dk önce akademisyenler tarafından açılmaktadır.

*Öğrenciler sınav esnasında sınıfta dolaştırılan sınav tutanağını ıslak imza (mavi renkte dolma veya tükenmez kalem) ile imzalamalıdır.

*Öğrencilerin kimlikleri resim ve bilgileri okunabilecek şekilde masalarının üzerinde olmalıdır.

*Öğrencilerimiz geç kaldıkları sınavlara, sınav başladıktan 15 dk sonrasına kadar alınmaktadır. Ancak sınavların ilk 20 dk’sı sınavlarını bitirseler dahi dışarı çıkamazlar.

*Öğrencilerimizin cep telefonları sınav esnasında kapalı tutulmak zorundadır.

*Öğrencilerimizden kurşun kalem, silgi, tükenmez kalem taşıma sorumluluğunu geliştirmiş olmaları beklenmektedir. Sınav esnasında araç gereç alışverişine izin verilmemektedir.

*Hesap makinası ve hesap cetvelleri kullanımları dersi veren Öğretim Üye’si tarafından izin verilmek kaydıyla kullanılmaktadır.